AZ ALVÁS ÉS A SPORTTEVÉKENYSÉG ÖSSZEFÜGGÉSE: MEGVONÁS, EDZÉS ÉS TELJESÍTMÉNY – 1. RÉSZ

Az alvás és a sporttevékenység összefüggése: megvonás, edzés és teljesítmény – 1. rész

Szerző Matt Tometz

Sok sportoló a sűrű programja és életmódja miatt nem tudja jól összeegyeztetni az alvást és a sporttevékenységet, pedig előbbi nélkülözhetetlen a regenerálódáshoz és a jó teljesítményhez. Milyen hatással van az alvás a sportteljesítményre? 1. rész.

MIÉRT OLYAN FONTOS AZ ALVÁS?

“Nem számít, most mennyire fáradok el, mert ha nem tudom visszanyerni az erőmet a meccsnapra, talán nem is kellene játszanom.”

Annyiszor mondtam ezt magamnak még az egyetemen, amikor túl sokáig maradtam fenn a meccs előtti este, hogy kicsit kellemetlen is belegondolni. Akkoriban azonban nem tudtam erről többet, mert az alvásról és a regenerációról nem is nagyon volt szó edzéseken, sokkal inkább a kemény munka szükségességéről. Sőt már-már büszkeséggel töltött el minket, ha fáradtan is tettük a dolgunkat, mintha a kevés alvástól csak még keményebbek lettünk volna.

Az alvásról és annak fontosságáról alkotott jelenlegi ismereteim alapján azonban ha visszamehetnék az időben, az abból származó versenyelőny miatt az alvás az, amihez mindenképpen másképp állnék hozzá.

A sportteljesítmény egyik alapvetése, hogy minél nagyobb esélyt biztosítsunk magunknak a győzelemre. Az edzésen és a versenyen felhalmozott fáradtság, valamint a szervezet ehhez való hozzászoktatása kell ahhoz, hogy nagyobbak, gyorsabbak és erősebbek legyünk. Az alvás jelentősége pedig központi fontosságú ebben a folyamatban, ugyanis óriási szerepe van a rövid- és a hosszútávú regenerációban egyaránt.

Sok sportoló sűrű programja és az életmódja miatt az alvás és a sportolás sajnos nem mindig jár együtt, emiatt az alvás sem időben, sem minőségben nem megfelelő.

A következetlen napirend, beleértve edzéseket, súlyemelést, utazásokat, versenyeket, késői fekvéseket és korai keléseket, pszichológiai és fiziológiai stresszt egyaránt okozhat, amely rossz hatással lehet a sportolók alvására.

És ha ezen tényezők közül több elkerülhetetlen is, az alvásra akkor is nagy szükség van a regenerációhoz és a teljesítéshez. Az alvás alatt a szervezet nemcsak újra felépíti magát a kemény edzések és versenyek után, de erősíti és felkészíti a következő alkalomra, amikor teljesíteni kell.

Egy középiskolások körében, 21 hónapon át végzett tanulmány szerint hatvanöt százalékuk tartósan nem alszik eleget, a profi sportban pedig nagyon gyakoriak az álmatlanság tünetei. Ez, mint a gyakori alvászavarok egyik típusa azt jelenti, hogy az ember nehezen alszik el, és ha el is aludt, nehezen marad abban az állapotban, amelyek a pihentető vagy gyógyító alvás hiányához és a szervezet nappali működésének zavaraihoz vezetnek. Végül, ismert tény, hogy az egyetemisták körében óriási hiány van ebből a pihentető alvásból.

Az alvási nehézségek ráadásul túlmutatnak azon, a sportoló hogyan teljesít: az akut és a krónikus alvászavarok negatívan befolyásolják az immunrendszer működését és az érzelmi állapotot. Nemcsak a sportpályán, hanem azon kívül is óriási különbséget jelenthet az alvás abban, hogy az ember a teljesítőképesség következő fokára léphessen.

Forrás: scienceforsport.comhttps://magyaredzo.hu/